• 10 tips om strijd aan tafel met je peuter te voorkomen

10 tips om strijd aan tafel met je peuter te voorkomen

In de peutertijd hebben kindjes wat minder eten nodig. Dit in combinatie met hun liefde voor het woord ‘nee’ zorgt vaak voor een heuse strijd aan tafel. Niks om je zorgen over te maken, het is een normale fase in de ontwikkeling van je kindje. Naast een enorme dosis geduld, kun je er met een paar truckjes voor zorgen dat je rebelse peuter gevarieerd eet en dat het gezellig blijft aan tafel.

  1. Eet samen met je kindje en zorg voor een fijne sfeer aan tafel. Peuters hebben een geruststellende en positieve omgeving nodig om nieuwe voedingsmiddelen te ontdekken en ervan te leren genieten. Door de sfeer positief te houden, laat je je kindje eten associëren met gezelligheid en een fijn moment.
  2. Geef het goede voorbeeld. Peuters apen alles na. Daar kun je mooi gebruik van maken: eet smakelijk van alles wat de pot schaft want zien eten doet eten.
  3. Eet op tijd. Voor kindjes is het prettig om niet te laat te hoeven eten. Kindjes die te moe zijn verliezen hun trek in eten.
  4. Bied regelmaat in de eetmomenten op een dag. Beperk het aantal tussendoortjes tot 2 per dag: 1 ’s morgens en 1 ’s middags. Geef geen eten of drinken kort voor de maaltijd. Het kan ook helpen om de maaltijd met een vast ritueel aan te kondigen. Denk aan een terugkerende activiteit in de laatste vijf minuten voor het aan tafel gaan. Bijvoorbeeld handen wassen met een leuk liedje.
  5. Laat je peuter zelf proberen te eten. Met een lepeltje of met de handen. Je kindje zit in een ontdekkingsfase en is geïnteresseerd in verschillende texturen. Door het eten zelf te voelen raakt je kleintje hiermee vertrouwd en dat kan helpen eetproblemen te voorkomen. Het zal nog even duren voordat je kleintje netjes met mes en vork eet maar laat hem ook gewoon proberen zelf met een lepeltje te eten. Om te zorgen dat je peuter toch wat eten binnenkrijgt, pak zelf een tweede lepeltje en geef tussendoor af en toe een hap.
  6. Geef je kind de juiste uitrusting. Eten is voor een peuter met zijn kleine handjes en gebrekkige motoriek reuze moeilijk. Als het compleet mis gaat terwijl je kleintje erg hard zijn best doet, zal hij zwaar gefrustreerd raken. Een diep babybordje met antislip of zuignap kan heel wat ellende voorkomen.
  7. Geef kleine overzichtelijke porties. Zo vindt je peuter zijn 'taak' te overzien. En heeft hij daarna nog trek? Dan kan hij nog wat meer krijgen.
  8. Laat je kindje zelf bepalen hoeveel hij eet. Je peuter is de enige die kan voelen hoeveel eten hij nodig heeft en of hij vol zit of nog honger heeft. Dwing je kindje dus nooit zijn boordje leeg te eten.
  9. Voorkom afleiding tijdens het eten. Zet alle schermen (tv, GSM, tablet) uit. Zo heb je meer aandacht voor elkaar en kan iedereen zich ook beter concentreren op het eten. Om dezelfde redenen is speelgoed ook niet welkom aan tafel.\
  10. Wees niet te streng en maak er geen strijd van. Je kunt je kind niet dwingen om te eten. Bovendien, door er een strijd van te maken wordt eten alleen maar een steeds groter probleem. Laat je kindje zijn eigen gang gaan en corrigeer hem waar nodig, zonder boos te worden. Gebruik eten ook niet als troost, beloning of straf. Beloon je kindje dus niet met een toetje als hij zijn groente opeet. Geef het toetje gewoon als onderdeel van de maaltijd, ook als het bordje niet leeg is.
Top