• 4-6 maanden: is mijn baby  toe aan vaste voeding? Herken de signalen

4-6 maanden: is mijn baby toe aan vaste voeding? Herken de signalen

De overgang van borst- of flesvoeding naar vaste voeding is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je kleintje. Maar wanneer mag je beginnen en hoe weet je of je kindje klaar is voor zijn eerste babyhapjes?

Wat is de beste leeftijd om te starten met vaste voeding?
De eerste 4 maanden hebben baby's uitsluitend borst-of flesvoeding nodig. In deze leeftijdsfase zijn hun darmen bovendien nog niet klaar voor vaste voeding. Tussen de 4 en 6 maanden blijft melk de nodige voedingstoffen leveren voor een goede groei en ontwikkeling. Daarnaast mag je starten met het geven van de eerste lepeltjes pap. Zo kan je kindje geleidelijk aan leren afhappen van een lepeltje en gewoon raken aan nieuwe smaken en texturen.

Herken de signalen

Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Maar vanaf de 4 maanden zullen de meeste baby's zelf aangegeven dat zij aan hun eerste lepeltjes vaste voeding toe zijn. Dit kun je aan de volgende signalen herkennen:

  • Je baby kan zelfstandig zijn hoofdje recht houden en grijpt alles wat je in zijn handjes stopt stevig vast
  • Je baby sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond
  • Je baby maakt smakgeluidjes of hapbewegingen
  • Je baby toont duidelijk interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de vork van je bord naar je mond
  • Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal en wordt 's nachts vaker wakker terwijl hij eerder doorsliep.

Vanaf 4 maanden

Oefenhapjes
De eerste lepeltjes pap vanaf 4 maanden zijn dus oefenhapjes. Ze zijn vooral bedoeld om je kindje te leren eten van een lepeltje en nieuwe smaken en texturen kennen. Maar hoe zorg je ervoor dat je kindje zoveel mogelijke smaken leert waarderen? Meer weten?

Top