• 6 maanden: tijd voor de eerste babymaaltijd! Waarom is vaste voeding dan nodig?

6 maanden: tijd voor de eerste babymaaltijd! Waarom is vaste voeding dan nodig?

Groeien en bewegen, dat kost energie en daar krijg je honger van. Vanaf 6 maanden blijft borst- of flesvoeding belangrijk maar is op zich niet meer voldoende. Vaste voeding is dan noodzakelijk. Tijd dus om het menu van je baby geleidelijk aan uit te breiden. Maar hoe pak je dat aan en hoe help je je kindje op weg naar goede eetgewoonten?

Bijvoeding: de belangrijkste stappen op een rij
In de periode van 4 tot 6 maanden kan je beginnen met het geven van een paar kleine oefenhapjes van gepureerd fruit of groente om langzaamaan de overstap te maken van melk naar vaste voeding. Vanaf 6 maanden nemen de voedingsbehoeften van je kindje toe. Het is daarom belangrijk het menu van je baby geleidelijk aan uit te breiden. Om jou en je kindje te ondersteunen op weg naar goede eetgewoonten hebben we in de tabel hieronder de belangrijkste stappen op een rij gezet van de allereerste oefenhapjes naar een vast eetpatroon.

Variëren en herhalen
Gedurende het eerste levensjaar staan kindjes open voor nieuwe smaken. Door je baby in deze fase verschillende smaken en texturen te laten proeven verhoog je de kans dat je kindje op een latere leeftijd meer gaat lusten. Daarnaast leveren verschillende voedingsmiddelen verschillende voedingstoffen. Zo dragen ze bij aan een goede groei en ontwikkeling van je kleintje.

De introductie van nieuwe smaken en structuren is best even wennen. Hierbij geldt dat geduldig blijven herhalen het beste werkt. Krijgt je baby voor het eerst vaste voeding? Geef dan eerst papjes met een gladde structuur. Hapt je kleintje die lekker weg van het lepeltje, stap dan over op voeding met een wat grovere textuur. Veel plezier met oefenen!

Hero Baby BIO potjes


Hoe weet ik of mijn kindje voldoende heeft gegeten?
Het leren kennen en respecteren van honger- en verzadigingssignalen is belangrijk voor het aanleren van een gezond eetgedrag. Je kindje is daar van nature heel goed toe in staat en geeft aan wanneer hij voldoende heeft gegeten. Bijvoorbeeld door zijn hoofdje weg te draaien en zijn lippen stijf op elkaar te klemmen. Je kunt proberen hem nog een hapje te geven maar maak er geen strijd van. Genoeg is genoeg.

 

Top