• 12 maanden, de eerste woordjes

12 maanden, de eerste woordjes

Zo rond de 12 maanden maakt je kleintje een enorme ontwikkeling door. Zijn blik op de wereld verandert door de overgang van kruipen naar de eerste wankele stapjes op twee benen. Tussen zijn gebrabbel door begint hij nu ook zijn eerste echte woordjes te vormen. Een fantastische ontdekking dat hij je nu met een enkel woord duidelijk kan maken wat hij bedoelt! 

Wat kan mijn kleintje al zeggen op deze leeftijd?
De meeste kindjes zullen beginnen met korte woordjes als ‘mama’ en ‘papa’. Dat heeft overigens niets met een eventuele voorkeur te maken. Praatte je kleintje je eerst vooral na, begint hij nu steeds duidelijker te articuleren om aan te geven wat hij wil. Meestal met een enkel woord dat een hele zin betekent. Aangezien je als ouder je kindje het best kent, zal je waarschijnlijk al snel begrijpen wat hij je allemaal met dat ene woordje wil vertellen.

Hoe help ik mijn kindje leren praten?

  • Kindjes leren het praten vooral van hun ouders. Praat daarom overdag veel tegen je kindje en lees hem regelmatig voor. 
  • Gebruik een duidelijke taal tegenover je kleintje in plaats van “baby” taal. Dit mag aanvankelijk schattig lijken maar correcte woorden gebruiken leidt tot een beter taalgebruik.
  • Vertel hardop wat je doet en benoem de dingen die je kindje ziet. Moedig je kleintje aan om deze te benoemen. Bij de kleine foutjes kan je hem bijsturen op een zachtaardige manier. 
  • Doe spelletjes met je baby. Varieer je stemhoogtes en maak gebaren en geluiden om hem extra te boeien.
  • Baby’s zijn dol op zingen en dansen. Laat je baby daarom regelmatig naar muziek luisteren. Leer hem korte liedjes en rijmpjes en dans er samen op.

Wanneer zegt je kindje wat?

1-3 maanden: Wenen is de eerste vorm van communicatie van je baby

4-6 maanden: Je baby begint te brabbelen

6-9 maanden: Je kleintje kopieert de tonen en klanken die jij gebruikt

12-17 maanden: Je kindje gebruikt korte woorden en weet wat ze betekenen

18-24 maanden: Je kleintje leert ongeveer 10 woorden per dag en maakt zinnen van 2 woorden

25-36 maanden: De woordenschat van je kindje groeit en hij maakt simpele, korte zinnen

Bedenk wel dat dit gemiddelden zijn! De ene baby zal zich sneller ontwikkelen dan de andere. Zo zijn er kinderen die al op 8 maanden hun eerste woord laten horen, maar er zijn ook kinderen bij wie dat pas op 18 maanden gebeurt.

Top