• 18-24 maanden, drift en koppigheid bij kindjes

18-24 maanden, drift en koppigheid bij kindjes

Puber, we zijn het allemaal 2 keer in ons leven geweest. De eerste keer, de peuterpuberteit, begint zo rond de 18 maanden en duurt tot ongeveer 3 jaar. Tijdens deze periode leert je kleintje hoe de wereld in elkaar zit en gaat zijn grenzen uittesten: zijn eerste noodzakelijke stapjes naar zelfstandigheid. Omdat hij minder kan dan hij zelf zou willen en ook zijn woordenschat nog beperkt is, loopt hij al snel tegen zijn grenzen aan. De frustraties en angsten die daar het gevolg van zijn, kunnen tot driftbuien leiden. 

Wat is een driftbui? 
Een driftbui is een heftige woede-uitbarsting. Opeens breekt de hel los. Je peuter ontploft en laat zich bijvoorbeeld krijsend op de grond vallen of schreeuwt en weent alles bij elkaar, gaat stampen, schoppen, slaan, met iets gooien… De meeste driftbuien zijn gelukkig na 5 minuten weer gedaan.  

Kun je driftbuien voorkomen?
Een driftbui kan op ieder moment van de dag de kop op steken. Vaak gebeurt het tijdens dagelijkse activiteiten zoals eten, moeten slapen en aankleden. Zeker als je peuter moe, hongerig, verdrietig of gefrustreerd is. Een vast dagritme met bijbehorende rituelen geeft duidelijkheid voor je kindje en biedt steun en kan zo’n bui voorkomen. Al kun je het nooit helemaal uitsluiten. Want ook hierbij geldt: ieder kind is anders en de een heeft nu eenmaal meer temperament dan de ander. Waar je wel invloed op hebt, is de manier waarop je met zo’n driftbui omgaat.

Hoe ga je om met driftbuien?

  • Blijf rustig en geef je kindje vooral niet te veel aandacht als hij boos is. Zodra je peuter merkt dat een driftbui hem in het centrum van de belangstelling zet, zal hij vaker letterlijk en figuurlijk om aandacht schreeuwen. Ga dus niet onderhandelen en geef niet toe aan zijn wensen.
  • Je peuter moet nog leren met zijn emoties om te gaan. Straf hem dus niet maar geef hem een plekje waar hij lekker boos kan zijn, bijvoorbeeld in een hoekje van de kamer en negeer hem verder. Betrek hem er pas weer bij als hij tot rust is gekomen. Zo leert hij dat driftig gedrag niet wordt beloond met extra aandacht.
  • Pak het overal op dezelfde manier aan. Negeer je de driftbuien van je peuter thuis, doe dat dan ook in de supermarkt of op straat als dat gaat. Draai je om en ga een paar meter verderop staan. Daarmee verkort je meestal de woedeaanval en maak je duidelijk dat drama geen effect op je heeft.

Waarom is mijn peuter koppig?
Koppigheid is de eerste stap naar individualisatie en zelfstandigheid. Je peuter ontdekt dat hij een persoon is met een eigen mening, een eigen wil en gevoelens die los staan van die van jou. Daar moet hij mee experimenteren. Wanneer je je kindje hiervoor niet de ruimte geeft, ontstaat er een machtsstrijd. Maar teveel ruimte kan hij nog niet aan. Omgaan met een koppige peuter vraagt dus veel geduld en begrip. Een paar tips om alles wat soepeler te laten verlopen:

  • Je kunt zo nu en dan eens toegeven bij onbelangrijke dingen. 
  • Laat je peuter kiezen tussen twee opties in plaats van een open vraag te stellen. Dus niet ‘Wat wil je op je boterham?’, maar ‘Wil je kaas of confituur op je boterham?’
  • Afleiden kan soms ook helpen om iets gedaan te krijgen.
  • Zo geef je je peuter het gevoel dat je ook met zijn wil rekening houdt en is de kans een stuk groter dat hij meewerkt dan als je boos wordt.

Top