• 18 maanden, je kindje leert zelfstandig worden

18 maanden, je kindje leert zelfstandig worden

Vanaf zo’n 18 maanden begint je peuter zijn grenzen op te zoeken en wil niets liever dan alles “zelf doen”. Hoe kun je zijn eerste noodzakelijke stapjes naar zelfstandigheid stimuleren?

Hoe help ik mijn kindje zelfstandig leren eten?
In deze fase zal je kindje duidelijk aangeven, meestal door naar de lepel te grijpen, dat hij klaar is om zelf te leren eten. Dit zal natuurlijk niet direct vlekkeloos gaan. Hierbij enkele tips om hem te helpen:

 • Geef hem de juiste gereedschappen, een diep bord of kommetje dat niet makkelijk wegglijdt en een speciaal goed vast te houden peuterbestek
 • Snij het eten van je kleintje in stukjes die hij makkelijk met zijn bestek kan pakken
 • Zelf eten is nog een hele klus voor je kleintje, geef tussendoor af en toe een hap om ervoor te zorgen dat hij voldoende eet
 • Moedig je kindje aan door hem complimenten te geven

Hoe help ik mijn peuter zelfstandig spelen?
Spelen met je peuter is leuk maar het is ook belangrijk dat hij zichzelf leert vermaken. Hierbij enkele tips om je te helpen ervoor zorgen dat je kindje het leuk vindt om af en toe alleen te spelen:

 • Leg uit dat je met iets anders bezig bent en dat je kindje even alleen moet spelen totdat je klaar bent
 • Voorkom keuzestress door niet te veel speelgoed aan te bieden maar zorg ervoor dat je kindje zich kan concentreren op enkele speeltjes
 • Geef je kindje kort goedkeurende aandacht op momenten dat hij erom vraagt
 • Laat je peuter helemaal in zijn fantasie opgaan en stoor hem niet als hij zelf aan het spelen is

Hoe help ik mijn kindje zelfstandig te slapen? 
Net zoals bij volwassenen hebben kleine kinderen ook variërende uren slaap nodig. Maar als vuistregel heeft een peuter ongeveer 13 uur slaap nodig.

 • Het komt als geen verrassing dat als je kleintje overdag te lang slaapt hij moeilijker in slaap zal vallen ´s avonds. Een dutje, meestal aan het begin van de middag, is genoeg.
 • Zorg voor een goed avondritueel (eten, tandjes poetsen, pyjama aan) en laat het telkens op dezelfde manier verlopen zodat je kindje goed kan voorspellen wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Een kort bedritueel (verhaaltje, knuffeltje en licht uit) zijn ook geruststellend voor je kleintje.
 • Als je kindje ’s nachts weent, ga na enkele minuten even kijken maar haal hem niet uit bed en hou het kort. Maak je het te gezellig dan zal hij vaker ’s nachts om aandacht vragen.

Hoe kan ik de emotionele veiligheid van mijn kindje waarborgen? 
Je kindje zal zich veilig en geborgen voelen als jullie samen zijn of als hij met iemand anders is die hij goed kent. Als er een onderbreking is in een relatie met iemand die hij goed kent, zal dit een grote invloed op je kleintje hebben. Afhankelijk van zijn temperament zal hij zich woedend, triest of lusteloos voelen. Initieel kan hij een nieuwe persoon (zoals bijvoorbeeld een oppas) negeren. Maar als je hem steun en affectie blijft geven zal je kleintje langzaamaan leren om nieuwe situaties te aanvaarden en een veilig gevoel terug te winnen. 

Top