• 2 maanden, waarom weent mijn baby?

2 maanden, waarom weent mijn baby?

Vanaf 2 maanden ontwikkelt je baby een regelmatig slaappatroon alsook controle over zijn wenen. In deze fase kun je hem helpen zich veilig te voelen door het creëren van een beschermde omgeving waarin hij zijn interesse in de wereld om hem heen kan ontwikkelen.

Waarom weent mijn baby?
Tijden de zwangerschap dromen alle ouders over de “perfecte” baby. Maar wanneer je kleine mirakel plots de wereld induikt kan de realiteit best confronterend zijn. Sommige baby´s lijken altijd te huilen zonder enige reden. En als dit gebeurt komt de vraag wel al eens op “wat doe ik verkeerd?”. In de meeste gevallen is het antwoord op de vraag “helemaal niets”, maar een voortdurend huilende baby is nog steeds schrijnend voor iedere ouder zelfs al weet je diep van binnen dat je alles voor je baby gedaan hebt. Vanaf 2 maanden ontwikkelen de meeste baby´s echter een regelmatig slaappatroon, dit is natuurlijk een meer dan welkom geschenk voor iedere ouder. 

Wat is een normaal slaappatroon voor een baby van 2 maanden? 

 • Vanaf 2 maanden slaapt je baby langer dan 4 uur per keer. Dit betekent dat je kleintje nog 2 tot 3 keer wakker wordt tijdens de nacht.
 • Elke baby is uniek en er zijn een heleboel factoren die een impact hebben op hoe goed je baby slaapt. Als je baby een rusteloos karakter heeft kunnen slapeloze nachten een realiteit worden.

Vooral als hun routine of omgeving verandert. Maar, blijf sterk – je baby is uniek en zijn rusteloosheid kan een teken zijn van een actieve geest. 

Welke andere veranderingen kan ik opmerken in het gedrag van mijn baby?

 • Rond deze tijd zal je kleintje beginnen zijn hoofdje voor korte periodes op te heffen. Maar vergeet niet dat je kleintje nog jong is en zijn spieren snel moe zullen zijn, je zal het hoofdje van je kleine schat dus moeten ondersteunen als je hem oppakt. 
 • Een andere leuke ontwikkeling is dat je baby vanaf nu begint te reageren op externe prikkels, altijd een leuk moment om te starten met spelletjes zoals “kiekeboe” om hem (en natuurlijk ook jij) te entertainen!

Hoe bekom ik meer interactie met mijn baby? 
Een van de meest belonende momenten in de ontwikkeling van je baby is wanneer je voor het eerst met hem communiceert door middel van gezichtsuitdrukkingen en geluid. Je hart smelt als je baby voor het eerst lacht naar jou, net zoals zijn eerste geluidjes. 

 • Op deze leeftijd zal je baby reageren op wat je doet. Praat en reageer dus zo enthousiast mogelijk op zijn steeds sneller ontwikkelend repertoire van geluidjes. 
 • Rond ongeveer 11 weken zal je merken dat wanneer je je baby oppikt en passioneel tegen hem spreekt hij lacht en zijn armen en benen ronddraait in een opgewonden manier. 
 • Net zoals hij van je spraak houdt zal je baby van elk moment genieten om bij jou te zijn, te knuffelen en licht gemasseerd te worden. 
 • Hang mobielen op boven zijn wiegje, decoreer zijn slaapkamer met felle afbeeldingen en begin met eenvoudige spelletjes. 
 • Baby´s houden ervan om met hun ouders dingen te doen, maar wees voorzichtig. Zorg ervoor dat je niet te veel prikkels per dag introduceert of je kleine schat kan het moeilijk hebben om alles te plaatsen en ´s avonds te slapen. En dit is natuurlijk het laatste dat je wilt! 

Wat kan ik doen om de reflexen van mijn baby te helpen ontwikkelen? 
Je zal merken dat het lichaam van je kindje snel ontwikkelt op deze leeftijd. Tegelijkertijd krijgt je kindje ook meer controle over zijn hoofd en bovenlichaam en zal hij beginnen met zijn hoofd op te tillen en op zijn armen te leunen gedurende enkele minuten. Met het verder ontwikkelen van zijn motorische vaardigheden zal hij ook leren om uit deze positie te rollen. 

 • Leg je baby neer op zijn rug op een veilige en rustige plaats zodat hij zijn benen en armen vrij kan bewegen. 
 • Geef je baby een op zijn leeftijd aangepaste ratelaar of speelgoedje en observeer hoeveel hij ervan houdt om het speelgoedje naar zijn mond te brengen. Dit luidt het einde in van zijn aangeboren reflexen en de overgang naar bewuste reflexen en handelingen. Je baby krijgt meer controle over zijn lichaam!
Top