• 6 maanden, baby observeert de wereld

6 maanden, baby observeert de wereld

Vanaf ongeveer zes maanden zal je baby meer opnemen uit zijn omgeving. Eerder had hij enkel aandacht voor jou en andere bekende gezichten. Vanaf nu zal hij steeds meer gewaarworden van wat er zich rondom hem afspeelt.

Een verschuiving van focus
Er gaat natuurlijk niets boven het samen gezellig hebben met mama, maar je nieuwsgierige baby kennis laten maken met de wereld kan ook een mooie ervaring zijn. Je zal merken dat je baby meer en meer aandacht schenkt aan voorwerpen in zijn zicht. Het vermogen om woorden te begrijpen verbetert ook enorm op deze leeftijd. Je baby zal dan ook aandachtiger luisteren naar alles dat je hem zegt. 

Hoe kan ik mijn baby´s ontwikkeling op deze leeftijd stimuleren? 

 • Je kan beginnen met je kleintje de namen van alledaagse voorwerpen te leren door de correcte naam te zeggen als je doorhebt dat hij ernaar kijkt. 
 • Vanaf nu zal je baby ook proberen om voorwerpen in zijn omgeving te grijpen en aan te raken. Zorg ervoor dat je alles wat scherp of warm is uit zijn buurt houdt. Op termijn zal je baby een voorwerp in elke hand kunnen houden. 
 • Het is verleidelijk om alle aandacht van je kleintje op te willen eisen, maar andere sociale interacties worden steeds belangrijker voor je kleintje om zich te ontwikkelen. Hierdoor leer je je kleintje gewoon worden aan het feit dat je er niet altijd bij hem zal zijn. 

Welke nieuwe vaardigheden ontwikkelt mijn baby tijdens deze periode? 
Met elk nieuwe dag, zal je baby sterker en actiever worden alsook nieuwe vaardigheden ontwikkelen en je zo ongetwijfeld trots maken. 

 • Je baby zal rechtop beginnen zitten zonder steun en zich amuseren door met zijn voeten en handen te spelen, deze zijn nu fantastisch speelgoed! 
 • Je kleintje begint zicht te draaien in de richting van geluiden en stemmen. Hij begint ook zijn eigen naam te herkennen rond deze tijd. Dit is uiteraard een heel spannend moment voor jullie beiden. 
 • Je baby zal ook beginnen met het kopiëren van eenvoudige bewegingen, zoals naar voorwerpen wijzen en zwaaien met zijn handjes om tot ziens te zeggen. 
 • Terwijl de coördinatie van je kleintje verbetert, zal hij ook zijn armen en benen beter samen kunnen coördineren. Dit zal hem in staat stellen om twee voorwerpen tegen elkaar te slaan, wees dus klaar voor een verhoging van de geluidsniveaus in je woning… 

Tijd om te gaan slapen, slaapkopje! 
Nu je baby ongeveer zes maanden oud is zal je merken dat hij in staat is om wakker te blijven zelfs als hij moe is. Waarom gebeurt dit en wat kan ik eraan doen? 

 • Teveel mentale prikkels kunnen het moeilijk maken voor je kleintje om ´s avonds in slaap te vallen, zelfs als hij overdag veel lichamelijke inspanning heeft gehad. Zorg ervoor dat het uur voor je baby gaat slapen zo rustig en zo kalm mogelijk is. Dit zal hem helpen om te kalmeren. 
 • Een andere reden waarom het moeilijk is voor je kleintje om in dromenland te belanden is de angst om van jou gescheiden te worden. Om dit te vermijden kan je met hem blijven praten of zingen als je de kamer verlaat zodat hij je stem kan horen en zich realiseert dat je er nog bent, zelfs als hij je niet kan zien. 
 • Een eenvoudig spelletje zoals “kiekeboe” kan ook helpen om deze angst te overkomen, hij zal snel doorhebben dat zelfs wanneer je tijdelijk weg bent je meestal terugkomt.

Hoe kan ik mijn baby helpen om in slaap te vallen? 
Bedtijd kan een leuk en belonend moment zijn voor jullie beiden, vooral als je je vasthoudt aan een bepaalde routine. Nu je baby vaste voeding eet, en (hopelijk) niet meer om de zoveel uur wakker wordt om te voeden, kan het helpen om van start te gaan met een avond routine. 

 • We raden de volgende routine aan: eten, badje, pyjama, knuffeltje, verhaaltje en licht uit. 
 • Het is belangrijk voor je baby om vertrouwd te worden om alleen te slapen in zijn wiegje. Als hij dan toch ´s nachts wakker wordt kan hij alleen terug in slaap vallen. 
 • Zelfs al raakt zijn gehuil je tot in het diepste van je hart, probeer dan toch de verleiding te weerstaan om je baby uit zijn bedje te halen en hem bij jullie in bed te laten slapen. Zodra ze leren dat wenen tot knuffels en affectie leidt is dit een moeilijk te doorbreken gewoonte. 
 • Plaats één van zijn favoriete zachte knuffels, speelgoedjes of dekentje bij hem in zijn wiegje voor het slapen gaan. 
 • Probeer een vast schema aan te houden, zelfs als je bij vrienden bent of op vakantie. 
 • Probeer je baby ook niet wakker te maken nadat hij ´s avonds in slaap is gevallen. Er gaat niets boven een goede nachtrust voor zowel jou als je baby. 

Top