• 8-9 maanden, baby kruipt

8-9 maanden, baby kruipt

Het voelt als de dag van gisteren dat je kleintje volledig van jou afhankelijk in zijn wiegje lag. Maar die tijd is definitief voorbij. Niks is meer veilig binnen zijn bereik en dat bereik wordt alsmaar groter nu hij steeds beter en sneller gaat kruipen. En als hij zich straks aan van alles gaat ophijsen, wordt het tijd voor een gedegen veiligheidscheck van je huis! Ook mentaal gaat je kleintje met sprongen vooruit. Hij kan nu beelden onthouden en herinnert zich feilloos waar de dingen die hem het meest interesseren zich bevinden. Dat kan tot frustratie leiden omdat hij er lang niet altijd bij kan of mag komen. Daarnaast is hij zich steeds meer bewust van zichzelf waardoor hij wat verlegen kan worden.

Wat kan mijn baby doen rond de 9 maanden? 

 • De meeste baby´s kruipen reeds op deze leeftijd en hun horizon wordt wijder. Geef je baby een zekere ruimte van vrijheid maar wees streng als hij erop uit is om iets te doen dat gevaarlijk is.
 • Je baby´s spraak zal zich ook snel ontwikkelen. Hij zal beginnen om lettergrepen te combineren alsof ze woordjes zijn. Moedig hem aan door zijn nieuwe verbale vaardigheden te prijzen en antwoord op deze vroege communicatiepogingen. 
 • Je kleintje zal ook de vaardigheid onder de knie krijgen om met zijn handen voorwerpen te grijpen.
 • Tegelijkertijd is hij nu in staat om beelden te onthouden. Dit betekent dat hij zich kan herinneren waar alle voorwerpen die hij wil in een kamer staan. Dat kan soms tot frustraties leiden omdat hij er lang niet altijd bij kan of mag komen.
 • Je baby´s evenwicht zal ook sterk verbeterd zijn in de laatste weken. Hij kan nu niet alleen rechtop blijven zitten maar ook zijn ledematen bewegen en zich omdraaien zonder te vallen. 
 • In deze periode hebben sommige baby´s ontdekt hoe ze zich op moeten hijsen aan allerlei voor de hand liggende meubels. 
 • Als je baby rechtop staat kan het zijn dat hij nog niet zelfstandig kan gaan neerzitten. Het kan dus voorkomen dat hij hierbij hulp nodig heeft. Leer je kleintje om eerst op zijn knieën neer te zitten. Anders kan hij zich pijn doen als hij valt. 

Hoe maak ik mijn thuis baby veilig?
Nu je kindje plotseling rondkruipt, zal je zien dat er veel gevaren schuilen in je huis. Wel zo handig om ze te elimineren voor ze zich voordoen!

 • Scherpe koffietafels en andere harde randen zijn gevaarlijk voor het hoofdje van je kruipende baby. Er zijn veel producten op de markt waarmee je deze gevaarlijke punten kunt afplakken.
 • Stopcontacten oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op je baby. Dek ze daarom af met speciaal daarvoor ontwikkelde plastieken klepjes.

Hoe kan ik mijn kleintje helpen met zijn frustraties?

 • Je groeiende kindje is ambitieus. Er zijn zoveel dingen die baby’s willen verwezenlijken. Jammer genoeg hebben ze de vaardigheden hiervoor nog niet onder de knie. Dit zorgt ervoor dat ze zich hulpeloos voelen. 
 • Wees consistent als je baby met iets niet mag spelen omdat het gevaarlijk is of je bang bent dat hij het stuk zal maken. Geef niet in, zelfs als je kleintje zich enorm verzet. 
 • Anderzijds verbied je kleintje niet altijd en overal om dingen aan te raken. Dit leidt enkel tot meer frustratie. Leid je baby af van het voorwerp dat hij niet mag hebben door een ander voorwerp aan te bieden waar hij wel mee mag spelen.

Hoe kan ik mijn baby helpen om nieuwe mensen met zelfvertrouwen te ontmoeten?
Deze etappe van je baby´s leven kan een uitdagende tijd zijn waarin ze verschillende nieuwe emoties ontdekken. Instinkt gebonden zijn ze nieuwsgierig om meer van hun omgeving te ontdekken. Tegelijkertijd zal je kleintje ook bijna zeker schrik hebben van het onbekende – zoals nieuwe mensen ontmoeten wiens gezicht ze niet herkennen. 

 • Wijs je vrienden en familie erop om je kleintje niet te plots of te sterk te benaderen. Raad hen aan om al lachend en geleidelijk aan met je kleintje kennis te maken. Zo heeft je kleintje de tijd om gewoon te worden aan zijn nieuwe omgeving. 
 • Praat met de bezoekers in een positieve toon en laat merken hoe blij je bent dat ze er zijn. Je ontspannen houding zal een positief signaal sturen naar je baby en hem hopelijk over zijn angst heen helpen. 

Top