• 8-9 maanden, slaap kindje slaap…

8-9 maanden, slaap kindje slaap…

Je kleintje kruipt en verandert in een energierijk onderzoeker. In deze periode blijft slaap belangrijk om alle indrukken een plekje te geven en goed de groeien.

Waarom wil mijn baby niet naar bed? 

  • Je baby is nu slim genoeg om door te hebben dat, als hij al in bed ligt, jij nog wakker en bezig bent. Dit betekent uiteraard ook dat je vrij bent voor knuffeltjes en aandacht. Dit klinkt natuurlijk beter dan bedtijd en kan tot een verzet lijden.
  • Door ´s avonds alleen gelaten te worden in zijn bed kan je kleintje zich alleen en verlaten voelen. Het is daarom ook niet verrassend dat hij zich verzet tegen het verbannen worden naar zijn slaapkamer. 
  • Als jij of je partner langer werkt kan je kleintje doorhebben dat als hij langer wakker blijft, hij een grotere kans heeft om een knuffel van mama of papa te krijgen. Dit kan uitleggen waarom hij niet graag naar bed wilt.  

Een vast avondritueel is een geruststellend moment. 
Hiermee weet je kindje waar hij aan toe is en zal met plezier gaan slapen. Houd het ritueel eenvoudig want je moet het telkens op dezelfde manier laten verlopen. Je avondritueel kan steunen op activiteiten of op voorwerpen. De routine die bij de meeste kindjes goed werkt is: eten, badje, pyjama aan, verhaaltje of liedje, knuffeltje en licht uit. Verhaaltjes en knuffels zijn dus zeker van de partij maar ook belangrijk is de duur van

dit moment. Tien minuten zijn ruim voldoende om het leuk te houden. Want het is uit den boze om het slaapritueel over te slaan, zelfs al je erg moe bent…

Hoe moedig ik mijn kleintje aan om ´s nachts kalm te blijven? 
Als je baby ´s nachts wakker wordt, is het zeer waarschijnlijk dat je wakker moet worden om hem te troosten. Een combinatie van affectie en standvastigheid is de beste aanpak. 

  • Jonge kinderen hebben vaak schrik in het donker. Om je baby gerust te stellen en te troosten kan je best de deur van de slaapkamer op een kiertje houden of een nachtlampje aansteken. 
  • Het kan angstaanjagend zijn voor je kleintje om wakker te worden en tot de vaststelling te komen dat hij alleen is. Je kan je hierop voorbereiden door je baby´s favoriete knuffel of fopspeen in grijpafstand te leggen om soelaas te kunnen bieden. 

Top