• Emotionele intelligentie bij kleine kinderen

Emotionele intelligentie bij kleine kinderen

Het geheim om een vrolijk en beleefd kind op te voeden: begin jong! Emotionele intelligentie kan je definiëren als de capaciteit om bewust en in controle te zijn van je emoties, deze uit te drukken en relaties met empathie te onderhouden. Geluk is niet iets dat per toeval komt. Veel factoren hebben hier een invloed op zoals doorzettingsvermogen, emotionele zelfcontrole en uitstel van impulsen. 

Hoe kan ik de emotionele intelligentie van mijn kleintje stimuleren?

Je bent een belangrijk rolmodel voor je kindje als het op emotionele intelligentie aankomt. Dit is dus je kans om ervoor te gaan! 

  • Zet doelstellingen voor je kind, maar houd deze realistisch zodat je kleintje de meeste ervan kan volbrengen en altijd gemotiveerd blijft. Kleine stapjes leiden tot grotere passen op lange termijn. 
  • Motivatie komt in verschillende vormen. In het begin vraagt het veel aanmoediging en lof van anderen. Geleidelijk aan nemen zelfmotivatie en zelfvertrouwen over. 
  • Moedig je kindje aan om hulp te vragen en om anderen te helpen. 
  • Omgaan met gevoelens kan een uitdaging zijn. Leer je kleintje het verschil tussen angst, verdriet, blijdschap, woede en jaloersheid. Leer hem dat dit natuurlijke emoties zijn, niet iets waar hij zich voor moeten schamen. 
  • Moedig je kindje aan om zijn gevoelens en gedachten met je te delen zonder schrik dat je hem zal uitlachen. 
  • Leren doe je met vallen en opstaan. Het is dus belangrijk om je kindje vanaf een jonge leeftijd aan te leren hoe je met de kleine en grotere tegenslagen omgaat. Begin het proces niet met je kindje alles te geven wat hij wil maar door verhalen te vertellen over mensen die hun problemen overkwamen. Geleidelijk aan zal hij leren hoe hij met teleurstellingen om moet, zichzelf terug motiveren en met volle moed terug te beginnen. 
  • Prijs je baby op een dagelijkse basis voor alle moeite die hij doet. Vier de successen, maar prijs vooral de moeite!

 

Top