• Hoe help ik mijn baby omgaan met verlatingsangst?

Hoe help ik mijn baby omgaan met verlatingsangst?

We vergeten nogal makkelijk hoe angstaanjagend de wereld kan zijn door de ogen van een baby. Gedurende de eerste maanden zijn ze vooral omgeven door de vertrouwde gezichten van mama, papa en andere dichte familieleden. Het is net daarom dat ze, nu ze mobieler zijn en de wereld zelf beginnen te ontdekken, ze de bevestiging willen dat je dichtbij bent om hen te troosten als het even niet goed gaat.

 Hierbij enkele tips:

  • Als je baby elke keer onhoudbaar weent wanneer je de kamer verlaat stel hem dan (keer op keer) gerust dat je terugkomt en dat je hem niet voor altijd verlaat. 
  • Als je hem gerustgesteld hebt dat je terugkomt doe dit dan ook snel. Hierdoor weet hij dat hij je kan vertrouwen als je hem iets belooft. Bouw stelselmatig de tijd op dat je weg bent uit de kamer zodat je kleintje gewoon wordt aan het feit dat je terugkomt als je weggaat. 
  • Oefen door je baby alleen te laten met een vriend of familielid gedurende korte periodes vanaf jonge leeftijd zodat wanneer je kleintje door heeft dat je vertrekt (tussen de 8 en 20 maanden) het concept voor hem duidelijk is dat je altijd terugkomt. 
  • Vermijd je baby alleen te laten als hij honger heeft of moe is. Je kleintje zal het minder moeilijk hebben dat je weggaat als hij net gegeten of geslapen heeft.

Top