• Pasgeboren, welkom in de wereld!

Pasgeboren, welkom in de wereld!

Je baby is nog maar kort in deze wereld. Het is een spannende periode waarin hij de wonderen van deze wereld ontdekt.

Zijn de zintuigen van mijn baby al ontwikkeld?
Je zal onder de indruk zijn van hoe snel de zintuigen van je baby zich ontwikkelen tijdens deze periode. 

Zien: Je baby zal voorlopig nog niet veel verder kunnen zien dan je gezicht, dit is zeker geen punt omdat je gezicht het meest interessante is voor je kind!

Horen: Je baby´s gehoor is al vrij goed bij de geboorte maar is echter nog niet 100% ontwikkeld. Je baby zal direct jouw stem herkennen omdat hij tijdens de zwangerschap hieraan gewoon is geraakt. Hij zal jouw stem dus sneller herkennen dan die van anderen. Ook zal je baby opfleuren bij leuke aangename tonen. Klassieke muziek of een zacht slaapliedje klinken hem letterlijk zoals muziek in de oren.

Voelen: Je baby zal misschien wel het meest gretig en vertederend reageren op aanraking. Je zachte aanraking troost en stelt gerust. Als je baby huilt en je hem in je armen wiegt voelt je baby duidelijk dat je er bent om hem te troosten en dat alles in orde is.

Ruiken: Het reukorgaan van je baby is goed ontwikkeld bij de geboorte. Je baby is van nature aangetrokken tot de geur van je borstvoeding en kan het verschil onderscheiden ten opzichte van andere borstvoeding. Tot 2 maanden zal je baby de voorkeur geven aan jouw geur. Het is dus een goed idee om een deken of ander voorwerp dat jouw geur heeft in de wieg te leggen. Door je geur alleen al zal je baby zich knus en veilig voelen.

Welke reflexen heeft mijn baby? 
Je pasgeborene zal nog geen volledige controle hebben over zijn bewegingen op deze jonge leeftijd. Daarom spelen aangeboren reflexen zeker een belangrijke rol.

  • De zuigreflex: Dit is de meest intense van alle reflexen en laat je baby toe om borstvoeding te krijgen.
  • De grijp reflex: je baby zal alles automatisch grijpen, zoals een vinger, dat je in zijn hand legt. 
  • De schrik reflex: Deze komt voor wanneer je kind geschrokken is en is een natuurlijke reflex van zelfverdediging. 
  • De wandel reflex: Deze reflex start heel vroeg in het leven. Als je je baby rechtop houdt met zijn voeten op een vlakke ondergrond zal je baby van nature één voet optillen en dan de andere alsof hij loopt.

Hoelang slaapt mijn pasgeboren baby
Je pasgeboren zal veel slapen. Het is belangrijk dat je baby genoeg slaapt omdat dit hem helpt om zijn temperatuur te regelen en energie te besparen. Wist je dat tijdens zijn slaap, je baby´s lichaam een groeihormoon afscheidt dat cruciaal is voor zijn ontwikkeling? 

  • Aanvankelijk zal je baby slapen op het ritme van in de baarmoeder. Dit kan betekenen: overdag slapen en ´s nachts wakker worden. 
  • We raden je aan om tijd door te brengen in het daglicht overdag en op een donkere en rustige plek  's nachts. Je baby zal dan in een mum van tijd beseffen dat het ´s nachts tijd is om zijn oogjes te sluiten. 
  • Je baby zal tussen de 16 en 18 uur per dag slapen, verdeeld over een slaapperiodes van 2 tot 4 uur 

Waar moet mijn baby slapen? 
Laat je kindje de eerste dagen in een wieg slapen in plaats van een kinderbedje. Zet het wiegje de eerste maanden lekker dicht bij je eigen bed. Laat je kindje de eerste vier maanden wel altijd in zijn eigen bedje slapen. 

Waarom wenen baby´s?
Je baby is volledig afhankelijk van jou en wenen is de enige manier om met jou te communiceren op deze jonge leeftijd. Je baby weent automatisch, het is een aangeboren reflex. Het kan veroorzaakt worden omdat hij honger heeft, een propere luier wilt of iets anders.  

Wat moet ik doen als mijn baby weent? 

  • Je baby zal stoppen met wenen zonder jouw tussenkomst door simpelweg zijn handen in zijn mond te steken. Het is daarom belangrijk dat je baby zijn handen vrij kan bewegen. 
  • Het zien van je gezicht en het geluid van je stem zijn over het algemeen genoeg om je baby te kalmeren, missie geslaagd: ik heb de aandacht van mama! 
  • Je kan je baby ook zachtjes aaien of heel zachtjes heen en weer schommelen om te kalmeren. 

Top