• De eerste oefenhapjes voor je baby

De eerste oefenhapjes voor je baby

Je kleintje is toe aan zijn allereerste hapjes vaste voeding. Maar hoe krijgt hij dat lepeltje met groente- of fruitpap in z’n mond? En wat smaakt dat raar en voelt dat vreemd. Het vraagt tijd, oefening en geduld om hem daaraan te laten wennen. Maar het is vooral ook heel erg leuk!

Waarom oefenhapjes?
4 maanden lang had je kindje alleen maar borst- of flesvoeding nodig. Ook de komende twee maanden levert melk de belangrijkste voedingsstoffen voor een goede groei en ontwikkeling. Daarnaast mag je starten met het geven van oefenhapjes: de eerste lepeltjes vaste voeding. 

Zo went je baby hapje voor hapje aan de smaken en structuren van vast voedsel en oefent hij zijn mondspieren.

Welke oefenhapjes geef ik mijn baby?
Een lepeltje fijn gepureerde groenten of fruit is een prima start. Granenpapjes op basis van fruit of melk kunnen ook gegeven worden. Hier vind je een overzicht van voedingsmiddelen die geschikt zijn voor oefenhapjes.

 

Varieer met verschillende, liefst pure smaken en herhaal ze vervolgens weer. Het kan best even duren tot een kindje aan bepaalde smaken gewend is. En is je kleintje eenmaal gewend aan de losse smaken, dan kun je samen op avontuur en smaken gaan combineren.

Hoeveel hapjes heeft mijn kindje nodig?
Melkvoeding levert in deze fase van je kindje nog de belangrijkste voedingsstoffen. De hapjes komen ernaast, je kunt dus beter niet teveel geven. Start met 1 à 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes. Je hebt ruim de tijd om het op te bouwen. Je baby is pas tussen 6 en 8 maanden toe aan zijn eerste echte maaltijd.

Eerste oefenhapjes

Top