• Over voedselallergieën bij baby's en kleine kinderen

Over voedselallergieën bij baby's en kleine kinderen

Het risico op het ontwikkelen van een allergie is deels erfelijk bepaald. Kinderen waarbij allergie in het gezin voorkomt, hebben zelf een hoger risico op het ontwikkelen van een allergie. Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Ze groeien hier meestal vanzelf overheen, maar 25-58% ontwikkeld later andere voedselallergieën. Voedselallergie wordt gekenmerkt door een diversiteit aan symptomen, dit maakt de diagnose lastig. 

Hoe kan ik de ontwikkeling van allergieën voorkomen? 

Er is weinig dat je zelf kan doen om het risico op het ontwikkelen van voedselallergieën bij je kindje te verkleinen. De volgende tips kunnen helpen: 

  • Als er een risico is dat je kindje een allergie heeft voor een bepaald type fruit of groente introduceer deze dan enkel in gekookte vorm. Als je baby hierop geen allergische reactie heeft, kan je beginnen deze ook ongekookt toe te voegen. 
  • Introduceer nieuwe ingrediënten enkel om de 3 tot 5 dagen om te zien hoe je baby reageert. Er is geen reden om de introductie van potentieel allergene voedingsmiddelen uit te stellen. Er zijn juist aanwijzingen dat het tijdig introduceren van potentieel allergene voedingsmiddelen (vanaf 4-6 maanden) bescherming biedt tegen de ontwikkeling van voedselallergie. 

Houd ook altijd rekening met het volgende:

  • Het klopt niet dat geitenmelk en sojamelk goede alternatieven zijn voor kinderen die allergisch zijn voor koemelkeiwit. Het is altijd aanbevolen om het advies van een pediater op te volgen. 
  • Alle kant-en-klare voeding die je aan je kleintje geeft moeten specifiek aangepast zijn aan baby´s. Deze herken je door de indicatie van de minimumleeftijd. 
  • Lees steeds zorgvuldig alle ingrediënten op de verpakking voor je kant-en-klare babyvoeding. 
  • Indien je je zorgen maakt over de risico´s van allergie ontwikkeling, eventueel omdat er een familiale geschiedenis is van allergieën, of als je het idee hebt dat je kindje een voedselallergie heeft, raden we je aan om contact op te nemen met je pediater.

 

Top