• Peuters en eten

Peuters en eten

In de peutertijd hebben kindjes wat minder eten nodig. Dit in combinatie met hun liefde voor het woordje ‘nee’ zorgt vaak voor een heuse strijd aan tafel. Niks om je zorgen over te maken, het is een normale fase in de ontwikkeling van je kindje. Naast een enorme dosis geduld, kun je er met een paar truckjes voor zorgen dat je rebelse peuter gevarieerd blijft eten en dat het gezellig blijft aan tafel. 

De lust-ik-niet fase
Je kleintje heeft minder voeding nodig omdat hij in deze ontwikkelingsfase wat minder snel groeit. Ook begint hij zijn eigen wil te ontwikkelen en is ‘nee’ zijn favoriete woord. Dit is vaak het begin van de gevreesde ‘lust-ik-niet fase’. Opeens blijkt je peuter iets tegen bepaalde smaken en texturen te hebben. Zoals draderige spinazie, korrelig gehakt of bepaalde sterkere smaken zoals spruitjes of witlof. Maar met wat afleiding en creativiteit kan je je peuter ook in deze fase gevarieerd laten eten. 

Toverasperges, kabouterkool of broccoliboompjes 
Heb je een kieskeurige eter? Ons advies: jij bepaalt wat er gegeten wordt, je kindje hoeveel! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat je ze meer kunt laten eten als je groenten of ander eten een leuke naam geeft. Zelfs tot de helft meer! Kinderen hebben nu eenmaal een levendige fantasie en verheugen zich daardoor meer op toverasperges, kabouterkool en broccoliboompje dan op het normale groenteassortiment. En als er na een tijdje weer 'gewone kool' op het menu staat, eten ze er nog steeds meer van. Het eten op een leuke manier presenteren kan zeker ook helpen om van elke maaltijd een feestje te maken. Laat je creativiteit dus de vrije loop!

Top