• Van oefenhapjes naar een vast eetpatroon

Van oefenhapjes naar een vast eetpatroon

Het wennen aan vaste voeding gaat stapje voor stapje. Het vraagt tijd, oefening en geduld om goede eetgewoonten aan te leren. Maar het is vooral ook heel erg leuk om je kindje uiteindelijke te zien genieten van gevarieerd eten!

De belangrijkste stappen op een rij                                           
In de periode van 4 tot 6 maanden begin je met het geven van een paar kleine oefenhapjes om langzaamaan de overstap te maken van melkvoeding naar een vast eetpatroon. Om jou en je kindje te ondersteunen op weg naar goede eetgewoonten hebben we hier de belangrijkste stappen op een rij gezet:

 

Voorbeeld dagmenu voor peuters Vanaf 12 maanden kun je de eetgewoonten van je kindje helpen vormen door hem te leren wennen aan een vast eetpatroon met 3 hoofdmaaltijden en 2 tussendoortjes (1’s morgens en 1 ’s middags). Hierbij een voorbeeld van hoe een eetdag van je kleintje eruit kan zien.

 

Tip 1: je bepaalt wat er op het menu komt, je kindje hoeveel hij eet Dit voorbeeld voedingsschema voor peuters is gebaseerd op de gemiddelde aanbevolen hoeveelheden. In de praktijd heeft elk kind andere behoeftes. Geef een hoeveelheid die jouw kindje prettig vindt en dring nooit eten op. Als jij je kind eten opdringt, eet hij misschien te veel en dit zou op termijn kunnen leiden tot overgewicht.


Tip 2: vitamine D blijft nodig tot 6 jaar Vergeet niet om je kindje dagelijks 400 IE (internationale eenheden) = 10µg vitamine D te geven. Dit advies geldt vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar. Je kunt speciale vitamine D druppeltjes en kauwtabletten voor kinderen bij iedere apotheker kopen.

 

Top