• Enkel melkvoeding voor baby tot 4 maanden

Enkel melkvoeding voor baby tot 4 maanden

De eerste 4 maanden zijn de darmen van je kindje nog niet klaar voor vast voedsel. Je kindje heeft genoeg aan melkvoeding. In moedermelk zitten alle voedingstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen.

Net geboren
Je baby drinkt alleen maar melk, om de 3 uur, dag en nacht. 7 of zelfs 8 keer per 24 uur is nu heel gewoon. De hoeveelheden zijn nog maar klein. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Een baby die borstvoeding krijgt stopt met drinken als hij verzadigd is. Dat geldt natuurlijk ook voor een fles gevoede baby, dus het flesje hoeft niet leeg. Borst- en flesvoeding bevatten alle belangrijke voedingsstoffen. Denk wel aan extra vitamine D en K (bij minder dan 500 ml flesvoeding per dag). 

1 maand - Voeden zodra je baby daarom vraagt
Je baby drinkt alleen maar melk, in het begin is er nog geen echt vast ritme. Je voedt je kindje zodra het wakker is of erom vraagt. 7 of zelfs 8 keer per 24 uur is nu heel gewoon. De hoeveelheden zijn nog maar klein. Een baby die borstvoeding krijgt stopt met drinken als hij voldoende heeft. Dit geldt natuurlijk ook voor fles gevoede baby's, dus het flesje hoeft niet leeg. Borst- en flesvoeding bevatten alle belangrijke voedingsstoffen. Denk wel aan extra vitamine D en K (bij minder dan 500 ml flesvoeding per dag).

2 maanden - Meer regelmaat in dag- en nachtschema
Melk, borstvoeding of flesvoeding, voorziet nog steeds in de volledige voedingsbehoefte van je baby. Het is nu wachten geblazen op het moment waarop je om 7 uur wakker wordt en je je realiseert dat je baby heeft doorgeslapen! Er zit nu ook al veel meer regelmaat in het dagschema en het aantal voedingen zal nu rond de 6 zijn. Dat geldt voor borst- en flesvoeding. 

3 maanden - Genoeg is genoeg
Elke baby heeft zijn eigen voedingsritme. 5 à 6 keer voeden per dag is heel gebruikelijk. Kijk goed naar je baby, begint hij te spelen met de speen of tepel of draait hij zijn hoofd weg? Dan is de grote honger voorbij. Als je baby goed groeit en lekker tevreden is, maak je dan geen zorgen over de hoeveelheid die hij drinkt. Je kunt je kindje natuurlijk altijd een keer extra laten wegen bij de pediater.

Top