• Borstvoeding geven

Borstvoeding geven

Tot 6 maanden is borstvoeding de meest natuurlijke voeding want het bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien, om weerstand op te bouwen en om zich goed te ontwikkelen. 

Het bijzondere aan borstvoeding
Het bijzondere aan borstvoeding is dat de samenstelling zich voortdurend aanpast aan de behoeften van je baby. De natuur regelt dus precies wat je baby nodig heeft! Zo zitten er in borstvoeding antistoffen die je kindje op korte én langere termijn beschermen tegen ziekten. 

Borstvoeding in de praktijk
Als je zwanger bent veranderen je borsten. Dat komt door verschillende hormonen die ervoor zorgen dat je na je bevalling borstvoeding aan je kindje kunt geven. De eerste dagen na de bevalling bestaat de borstvoeding uit dikke, gele melk (colostrum). Deze melk bevat veel eiwitten, veel antistoffen en heeft een laxerende werking. Hierdoor worden de spijsverteringsorganen van je kindje aan het werk gezet en dat merk jij weer aan een volle luier. Na de eerste dagen wordt de melk witter en doorzichtiger. Dit is de overgangsfase van colostrum naar rijpe moedermelk. Na 2 weken geef je rijpe moedermelk. Deze melk bestaat uit voormelk en achtermelk. De samenstelling van deze twee soorten melk verschilt, maar je kindje heeft beide nodig om goed te kunnen groeien. Daarom is het belangrijk dat je kindje eerst één borst helemaal leegdrinkt, voordat je hem aan de andere borst legt.

Voor het eerst borstvoeding geven
Voor de eerste keer zelf voeden, is best spannend. Hoe voelt het en zal het allemaal wel lukken? De meeste mama's hebben in het begin tijd nodig om te wennen aan het geven van borstvoeding, maar worden er al snel steeds handiger in. Laat je baby, als het kan, na de geboorte dicht tegen je aan liggen. Je baby heeft namelijk een sterke behoefte om de borst te zoeken (zoekreflex) en een sterke zuigreflex. Ook stimuleert dit huid op huidcontact de hormoonafgifte die nodig is voor het op gang brengen van de melkproductie en het toeschieten van de melk. Laat bij voorkeur je baby binnen een uur na de bevalling bij je drinken. De baby vaak (maar niet te lang) aanleggen tijdens de eerste dagen, heeft een positieve invloed op de melkproductie in het begin én op langere termijn. Door goed naar je kindje te kijken, leer je wanneer je baby wel of niet wil drinken. De eerste dagen kan het een paar minuten duren voordat de melk toeschiet. Neem daarom de tijd voor het voeden. De meeste baby's verliezen de eerste dagen wat gewicht, maar na ongeveer twee weken is je baby terug op het geboortegewicht. Zo'n acht voedingen per 24 uur is in het begin heel gewoon. Probeer minimaal zes voedingen per dag te geven, want dat houdt de melkproductie op gang.

Waarom goed aanleggen belangrijk is
Eén van de belangrijkste dingen bij borstvoeding is het aanleggen. Als je de baby goed aanlegt, drinkt hij beter. Bovendien bescherm je zo je borsten tegen mogelijke borstkwaaltjes. Daarom een handig 'stap-voor-stap'-lijstje, waar je bij het aanleggen van je baby op kunt letten.

Stap voor stap aanleggen

  • Als je ontspannen bent, gaat het voeden beter. Ga dus eerst lekker zitten of liggen. Voel je je niet op je gemak in gezelschap, trek je dan even terug. Kies een rustige ruimte waar je je prettig voelt, zoals je slaapkamer, of zet een comfortabele stoel in de babykamer. Zorg ervoor dat je arm ondersteund wordt, bijvoorbeeld met een voedingskussen.
  • Breng je borst niet naar je baby, maar haal je baby naar je toe. Zorg ervoor dat de baby op zijn zij ligt met zijn buikje tegen je aan. Zijn achterhoofd en rug liggen in één lijn.
  • Breng het mondje op tepelhoogte. Streel je tepel tegen de onderlip, het mondje gaat hierdoor vanzelf open. Haal je kindje dichter naar je toe. Je baby neemt de tepel en tepelhof helemaal in de mond. Het tongetje van je baby zit onder de tepel. Je baby duwt de tong tegen de tepel om de melk eruit te persen. De onderlip is naar buiten gekruld en het kinnetje ligt vlak tegen de borst aan. Het neusje kan de borst raken zonder dat je kindje problemen heeft met ademhalen.
  • Als het voeden erg pijnlijk is, probeer dan je baby opnieuw aan te leggen.
  • Als je baby ritmisch zuigt en slikt, dan heb je je baby goed aangelegd. Je baby neemt na korte zuigbewegingen flinke teugen met af en toe een pauze. Sabbelt je baby op uw tepel, dan heeft hij de borst niet goed in de mond. Leg dan je baby opnieuw aan.

De eerste dagen
De eerste dagen kan het zuigen pijnlijk zijn en kun je tijdens het voeden last hebben van kramp in je baarmoeder. Na een paar dagen wordt het prettig om borstvoeding te geven. Probeer verschillende houdingen om je baby te voeden. Zo ontdek je vanzelf wat voor jou de beste manier van voeden is. Zorg dat je voldoende kussens hebt om jezelf te ondersteunen. Laat je baby de eerste borst leegdrinken, voordat je de tweede borst geeft. Uit twee borsten drinken, stimuleert de melkproductie. Begin iedere voeding met de andere borst. 

Hoe lang duurt een voeding?
Hoe lang een voeding duurt, is afhankelijk van de toeschietreflex en de eetlust van je baby. Bij de meeste mama's duurt een voeding zo'n 10 tot 15 minuten per borst.

Extra vitamines bij borstvoeding
Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft maar van de vitamines K en D kan je kindje wel wat extra gebruiken. Daarom wordt geadviseerd om je baby de eerste 12 weken dagelijks 150 microgram vitamine K te geven of totdat het kindje minimaal 500 ml flesvoeding krijgt. Daarnaast is het advies om tot een leeftijd van 6 jaar dagelijks 10 microgram vitamine D aan je kindje te geven. Je kraamverzorgster kan je hier de eerste week alles over uitleggen.

Voedingskundig team

Advies nodig?
vraag het onze expert:

Voedingskundig team

0800 - 0227 434

Top