• Van borstvoeding naar flesvoeding

Van borstvoeding naar flesvoeding

Borstvoeding is de beste start. Het biedt je kindje optimale bescherming en alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Bovendien verandert de samenstelling van de moedermelk mee met de ontwikkeling van je baby. Maar soms loopt het anders dan gedacht of wil je na verloop van tijd borstvoeding combineren met flesvoeding of helemaal overstappen naar flesvoeding.

Wennen aan flesvoeding
Om je kindje te laten wennen aan flesvoeding is het belangrijk om het aantal borstvoedingen geleidelijk af te bouwen. Je baby kan op deze manier wennen aan de nieuwe voeding. Maar ook voor jou is het belangrijk om langzaam af te bouwen. Bouw je te snel af, dan kun je last krijgen van stuwingen of zelfs een borstontsteking.

Tip: heb je last van stuwing, dan kun je de eerste dagen wat melk afkolven om de spanning van je borsten te halen. Ook koude kompressen kunnen verlichting geven.

Tip: heb je geen stuwing meer, dan kun je de volgende voeding laten vervallen. Bouw de ochtendvoeding als laatste af. Vooral ’s nachts maak je veel melk aan.

Schema voor afbouwen
Voor het overstappen, kun je het schema hieronder gebruiken. In het schema wordt voor elke stap minimaal 3 dagen (een week per stap is aan te raden) genomen, dit kan per vrouw verschillen. Er gaan al snel een aantal weken overheen voor je de borstvoeding helemaal hebt afgebouwd. Elke voeding die je weglaat, vervang je door 1 flesvoeding.

Tip: wil je borstvoeding en flesvoeding combineren, stop dan met afbouwen na stap 3. Zo kun je bijvoorbeeld zelf nog voeding geven in de ochtend en in de avond en overdag kiezen voor flesvoeding.

Afbouwschema

Voedingskundig team

Advies nodig?
vraag het onze expert:

Voedingskundig team

0800 - 0227 434

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief!

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips om je kleintje op weg te helpen naar goede eetgewoonten en natuurlijk ook kortingsbonnen om hem te laten genieten van onze gevarieerde babyvoeding.

 

inschrijven

Top