• Wat eet of drink je niet als je borstvoeding geeft?

Wat eet of drink je niet als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding maken en geven kost je lichaam veel energie. Door gezond en gevarieerd te eten, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. De ViGeZ voedingsdriehoek laat je zien wat je dagelijks nodig hebt. Let ook op bepaalde stoffen en producten die je beter niet kunt eten.

Cafeïne
Als jij cafeïne gebruikt kan hiervan een kleine hoeveelheid terecht komen in de borstvoeding. Dit kan je baby onrustig maken. Drink dus het liefst cafeïnevrije koffie en thee (rooibosthee is bijvoorbeeld cafeïnevrij). Wil je toch graag gewone koffie drinken? Drink dan maximaal één kopje. 

Een energiedrankje bevat evenveel cafeïne als een kop koffie. Bovendien bevatten dit soort drankjes vaak andere opwekkende stoffen of kruiden. Ook dit is dus af te raden.

Weetje: in een kopje zwarte thee zit zo’n 30 mg cafeïne. Ook vruchtenthee heeft meestal zwarte thee als basis. Dit kun je zien op de ingrediëntenlijst op de verpakking.

Alcohol
Drink geen alcohol in de periode dat je borstvoeding geeft. De schadelijke stoffen uit alcohol komen via de borstvoeding bij je baby terecht. Wil je toch graag een keer iets drinken dat alcohol bevat, drink dit dan vlak nadat je een voeding hebt gegeven en wacht na het drinken van alcohol 3 uur met de volgende voeding.

Op dat moment is de alcohol uit je lichaam en ook uit je moedermelk. Gerechten waarin alcohol is verwerkt, zijn meestal verhit waardoor de alcohol al vervlogen is.

wat eet en drink je niet - sushi afbeelding - advies Hero Baby

Niet meer dan 2 porties vis per week
De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om 1-2 keer per week vis te eten. Hoewel vette vis hele gezonde vetten bevat, bevat het vaak ook kleine hoeveelheden schadelijke dioxines. Daarom wordt afgeraden om rivierpaling en roofvis als verse tonijn te eten als je borstvoeding geeft. 

Let op met kruiden
Gebruik je normale hoeveelheden kruiden en specerijen in je gerechten, dan kan dat geen kwaad voor je borstvoeding. Zelfs scherpe varianten kun je gewoon gebruiken. Er zijn een paar kruiden die wel schadelijke stoffen bevatten voor je kind. Dit zijn de kruiden aloë, senna en kavakava. Deze bevatten stoffen die in de moedermelk kunnen komen en die schadelijk kunnen zijn voor je baby. Neem ook niet te veel venkel en anijs.

Let op als je medicijnen gebruikt

Gebruik je medicijnen, voedingssupplementen, homeopathische middelen of kruiden? Overleg dan altijd met je huisarts of je deze mag gebruiken als je borstvoeding geeft.

Voedingskundig team

Advies nodig?
vraag het onze expert:

Voedingskundig team

0800 - 0227 434

Top