• Hoe ruim je plaats voor een broertje of zusje?

Hoe ruim je plaats voor een broertje of zusje?

Steekt weldra een zusje of broertje de neus aan het venster? Net als alle ouders ben je erop gebrand om deze fase voor je kind zo rustig en aangenaam mogelijk te laten verlopen. Ontdek een handvol tips om ervoor te zorgen dat de oudste de komst van de pasgeborene in het gezin goed verteert.

Popel je van ongeduld om het nieuwste lid van de familie te verwelkomen? Dat mag dan een heerlijk vooruitzicht zijn, toch kan je je er niet van weerhouden om wat beducht te zijn voor het moment dat je boreling en je oudste kindje zullen moeten gaan samenleven. Als attente mama ga je dus op zoek naar zoveel mogelijk informatie omtrent de veranderingen die de komst van een broertje of zusje in een gezin met zich mee kan brengen. Hoe bereid je je oudste op de komst van je tweede kind voor? Zal je peuter of kleuter teleurgesteld zijn door die krijsende baby die niet lijkt te willen meespelen en een groot deel van mama’s aandacht opeist? Hoe reageer je als er sprake is van jaloezie jegens de baby? Hoe vermijd je verlatingsangst? Onze Hero Baby experten hebben zich over het probleem gebogen en onthullen je al hun tips om de delicate fase van de komst van een zusje of broertje vlot te laten verlopen.

Verhalen voorlezen over de komst van een broertje of zusje

De kinderliteratuur telt talloze boeken die zich op deze delicate overgang toespitsen. Om je oudste bij het verwerken van zijn gevoelens te helpen, kan je hem zo’n verhalen voorlezen over gezinnen die een nieuwe baby verwelkomen. Het is meteen een uitgelezen kans om het samen te hebben over zijn of haar gevoelens jegens de baby en wat de geboorte allemaal oproept.

Tussen oudste en baby geschenken uitwisselen

Een uitwisseling van geschenken tussen de twee kinderen is een charmante manier om het smeden van een nieuwe broederschap te vieren en drukt uit dat de ene de andere met veel plezier verwelkomt. Je kan in naam van je boreling dus voor een geschenk voor je oudste zorgen en deze laatste de taak toevertrouwen om bijvoorbeeld voor zijn of haar broertje of zusje een knuffel uit te kiezen.

Regressief gedrag relativeren

Wil je kind weer in bed kruipen bij mama en papa? Hengelt het naar een luier of een papfles? Geen nood, wellicht voelt het enkel de behoefte en de nood om een tijdje voor een baby door te gaan. Die drang om naar het babystadium terug te keren, blijft niet duren. Aanvaard deze kleine regressie zodat je kind zichzelf gerust kan stellen.

De rol van oudste in de verf zetten

Om je eerstgeborene gerust te stellen, kan je hem of haar valoriseren door aan te geven wat hij of zij allemaal kan en waar de baby nog niet toe in staat is. Zo zet je alle voordelen in de verf die de positie van oudste met zich meebrengt. Je kind zal bovendien dolblij zijn om jou aan anderen te horen vertellen hoe goed het je bij het zorgen voor de baby helpt. Door het belang van de nieuwe rol van je kind in het gezin te benadrukken, kan die het pasgeboren broertje of zusje met positieve gedachten associëren.

Voorrang geven aan gezinsactiviteiten

Ga naar het park, doe een wandeling, pluk fruit, … Zorg voor veelvuldige gezinsuitjes met je baby. Zelfs als die in de draagzak of de kinderwagen blijft en niet bijster actief aan alles deelneemt, dan nog zal het feit dat je nieuwste telg van de partij is het gevoel versterken en tastbaar maken dat hij of zij deel uitmaakt van het gezin.

De oudste met zijn of haar broertje of zusje laten spelen

Om je oudste de kans te bieden om met zijn of haar zusje of broertje een emotionele band te ontwikkelen, dien je het contact tussen de twee kinderen te bevorderen. Laat je oudste kind – steeds onder een waakzaam oog – met de baby spelen: door met een rammelaar te schudden om de aandacht van de baby te trekken, door ‘kiekeboe’ te spelen, door met de boreling te tateren, …

De oudste vragen om zijn gezin te tekenen

Het is een eenvoudige manier om na te gaan hoe je oudste naar zijn of haar broertje of zusje kijkt en welke plaats die in het gezin toebedeeld krijgt. Maak van de gelegenheid gebruik, eens je de tekening bewondert, om je kind diets te maken dat het eveneens een eigen plaats heeft en dat je er ook voor hem of haar bent.

Onder vier ogen tijd vrijmaken voor je oudste

Ruimte maken voor een broertje of zusje betekent niet dat de momenten met z’n tweetjes waarvan je met je oudste genoot verleden tijd zijn. Terwijl de baby een dutje doet of met papa is gaan wandelen, kan je tijd doorbrengen met je oudste kindje om bij te praten, samen te ravotten, kortom: te tonen dat je liefde voor je kind nog altijd even groot is!

Je hebt het begrepen: de komst van een broertje of zusje dient met fluwelen handschoenen aangepakt te worden. Communicatie, aandacht, intieme momenten, begrip, waardering, … je positieve en begripvolle houding bevordert zonder twijfel een vreedzaam klimaat en ontluikende verstandhouding binnen de nieuwe broederschap. Een geschenk, een tekening, een uitje, een verhaal, … alles komt van pas om de familiebanden aan te halen en de kortstondige angsten die tijdens deze overgangsperiode de kop kunnen opsteken tot hun juiste proporties terug te brengen. Ontdek al onze tips en tricks voor een rustig leven met je kinderen op de Hero Baby blog.

 

Hoe ruim je plaats voor een broertje of zusje?

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief!

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips om je kleintje op weg te helpen naar goede eetgewoonten en natuurlijk ook kortingsbonnen om hem te laten genieten van onze gevarieerde babyvoeding.

 

inschrijven

Top