• De eerste baby oefenhapjes vanaf 4 maanden, waarmee beginnen?

De eerste baby oefenhapjes vanaf 4 maanden, waarmee beginnen?

Je baby is tussen de 4 en 6 maanden en toe aan zijn allereerste hapjes vaste voeding. Een spannende nieuwe fase waarin je kleintje nieuwe smaken en texturen leert kennen. Maar waar begin je mee en hoeveel geef je?

Welke oefenhapjes geef ik mijn baby?
Traditiegetrouw beginnen de meeste mama's met fruitpap. Start je liever met groentepap? Dat kan natuurlijk ook! Begin in ieder geval met zachte smaken zoals bijvoorbeeld appel, banaan, wortel of pompoen. Je baby is namelijk de zoete smaak van melk gewend en de drempel is dan wat lager.
In het begin kan je kleintje nog moeite hebben met slikken. Het is dus belangrijk dat de fruit- of groentepap voldoende vloeibaar is. Indien nodig kun je het papje dunner maken met water, borst- of flesvoeding.
Zelfgemaakte of kant en klare papjes?
Heb je de tijd dan is het erg leuk om zelf fruit- en groentepapjes te maken voor je kleintje. Het is ook helemaal niet moeilijk. Maar met een potje kant-en-klare babyvoeding is natuurlijk ook niets mis. Potjesvoeding is handig voor onderweg of als je even haast hebt. De kant-en-klare papjes voor baby's vanaf 4 maanden zijn zacht van smaak en fijn gepureerd. Met de veiligheid en kwaliteit zit het ook goed, dit wordt streng gecontroleerd. Alle gebruikte ingrediënten moeten verplicht op het etiket vermeld worden. Het toevoegen van conserveermiddelen en kleurstoffen aan babyvoeding is wettelijk verboden.

Vanaf 4 maanden

Variatie: de basis voor gezonde voeding!
In deze fase is het verstandig je baby verschillende losse smaken te laten proeven. Meerdere studies tonen aan dat dit kan helpen voorkomen dat je kleintje later een slechte eter wordt. Laat je kindje daarom geregeld één nieuwe fijn gepureerde groente of fruit proeven en blijf afwisselen en herhalen. Protesteert je baby wanneer je hem wortels geeft? Dring dan niet aan maar geef ook niet op. Een baby moet soms 8 tot 10 keer een nieuwe smaak hebben geproefd om hieraan gewoon te raken.

Hoeveel hapjes heeft mijn kindje nodig?
Melk (borst- of flesvoeding) levert in deze fase van je kindje nog de belangrijkste voedingsstoffen. De hapjes komen ernaast, je kunt dus beter niet teveel geven. Begin voorzichtig met een paar lepeltjes. De darmen van je kindje zijn nog niet gewend aan vast voedsel en moeten zich aanpassen. Geef daarna 1 à 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes en bouw het langzaam op. Je hebt ruim de tijd, je baby is pas tussen 6 en 8 maanden toe aan zijn eerste babymaaltijd.

Hoe leer ik mijn baby eten met een lepeltje?
Met de eerste oefenhapjes leert je baby eten van een lepeltje. Een nieuwe vaardigheid, die nog best ingewikkeld kan zijn. Lees hier onze 7 tips. 

Top