• Mijn peuter wil niet eten, waarom en wat kan ik doen?

Mijn peuter wil niet eten, waarom en wat kan ik doen?

In de periode vanaf 15 maanden kunnen maaltijden een bron van stress worden. Je tot nu toe altijd lekker etend kindje heeft opeens besloten dat-ie niks meer lust of alleen bepaalde voedingsmiddelen. Waarom deze verandering en moet je hier ongerust over zijn?

Baby 15-18 maanden eet niets of slechts een beperkt aantal soorten voedsel, waarom?
 
Tijdens zijn eerste jaar ervaart je kleintje een aanzienlijke groeispurt en verdrievoudigt zijn gewicht. Tussen de één en twee jaar groeit je kindje minder hard en neemt de energiebehoefte af. Het is daarom normaal dat je peuter minder honger heeft en minder eet dan voorheen.
 
Rond de 18 maanden vertonen de meeste kinderen neofobie: een afkeer van onbekende eetwaren. Dit verklaart dat ze ineens heel kieskeurig worden en geen nieuwe voedingsmiddelen willen proberen.
 
Daarnaast ontwikkelt je kleintje in deze levensfase een eigen persoonlijkheid met een duidelijke eigen wil. Hoe meer je als ouder wil dat je kindje gaat eten, des te meer zal hij weigeren. Zo verklaart je kindje eigenlijk zijn onafhankelijkheid aan jou. Dit is het begin van de bekende nee-fase, één van de belangrijkste symptomen van de peuterpuberteit.
 
Mijn peuter eet niets, moet ik me zorgen maken?

Anorexia kan ook bij peuters voorkomen. Kindjes met infantiele anorexia weigeren langdurig zonder duidelijke oorzaak een adequate hoeveelheid voeding te eten. Dit leidt tot ondergewicht, dat wil zeggen dat het gewicht van het kindje fors lager is dan normaal voor kinderen van dezelfde leeftijd met dezelfde lengte
Gelukkig heeft niet eten voor de meeste kindjes in deze levensfase alleen te maken met de peuterpuberteit. Ze zeggen nee tegen alles en dus ook tegen het eten. Logisch dat je bezorgt bent want je vraagt je af of je slecht etende peuter wel genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. Zolang je kleintje levendig is, goed speelt en goed groeit is er niets aan de hand. Vaak gaat het slechte eten na een tijdje vanzelf weer over.
 
Tip: Peuters zijn in principe goed in staat zelf te bepalen hoeveel eten ze nodig hebben en laten zichzelf niet verhongeren. Besef daarnaast dat niet teveel aandacht besteden aan eten, de snelste manier is om moeilijk eetgedrag weer af te leren. Niet altijd even gemakkelijk, maar wel effectief!

Vertrouw je het niet? Vermoed je dat de gezondheid of het gewicht van je kindje eronder lijdt, ga dan even naar de kinderarts.
Top