• Waarom heeft gevarieerde voeding op regelmatige tijdstippen de voorkeur?

Waarom heeft gevarieerde voeding op regelmatige tijdstippen de voorkeur?

Vanaf 12 maanden kun je de eetgewoonten van je kindje helpen vormen door hem te leren wennen aan een regelmatig eetpatroon. Ook dit vraagt tijd en geduld. Vooral in deze fase waarin je peuter zijn grenzen begint op te zoeken en een eigen wil ontwikkelt. Geef nooit op! Blijf gevarieerde voeding aanbieden, zodat je kindje verschillende smaken leert waarderen.

Waarom een regelmatig eetpatroon?
Het liefst bestaat het eetpatroon van je kindje uit 3 hoofdmaaltijden (ontbijt, middageten, avondeten) en 2 tussendoortjes (1 's morgens en 1 's middags). Door regelmatige tijdstippen te hanteren voor deze eetmomenten, leert je kindje om niet de hele dag door te eten en te drinken. Zo zal hij ook minder snel trek krijgen in snoepjes en koekjes. Bovendien voorkomt op tijd eten dat je kleintje te moe is voor een maaltijd en geen trek meer heeft.

Waarom gevarieerde voeding?
Je kindje groeit en is ook nog eens de hele dag aan het ontdekken en bewegen. Hij verbruikt dus veel energie en zijn behoefte aan goede voedingstoffen, vitamines en mineralen is relatief hoog. Er is niet één soort eten of drinken waar genoeg van alle gezonde stoffen in zit. Varieer daarom zoveel mogelijk om te zorgen dat je peuter alle voedingsstoffen binnen krijgt. Lust je kindje iets niet? Zet het dan toch regelmatig op het menu. Het duurt soms wel tot 10 keer eten voordat kindjes bepaalde smaken leren waarderen.

Genoeg is genoeg
Om voldoende variatie in het eten van je kleintje te garanderen, bepaal je als ouder wat er op het menu komt. Je kindje bepaalt altijd wel zelf hoeveel hij eet. Hij voelt namelijk wanneer hij genoeg heeft. Het bordje hoeft dus niet leeg want dan eet je kleintje misschien te veel. Op termijn zou dit tot overgewicht kunnen leiden.

Peuters en eten
Vanaf 18 maanden begint je kindje een eigen gedachte te vormen. Nee is nu zijn favoriete woordje, vooral rond etenstijd. Maak je niet direct zorgen als je kleintje een tijdje minder goed eet. Het is algemeen aanvaard dat peuters slechte eters zijn, gelukkig is dit enkel een fase. Hou een relaxte houding ten opzichte van zijn eetgedrag maar blijf wel streven naar regelmaat en variatie als basis voor goede eetgewoonten.

Top