• 12 weken zwanger

12 weken zwanger

Lengte baby: 7,5 cm. Gewicht baby: 18 gr.

1) Jouw baby 

In deze week is een belangrijke fase afgerond: de ontwikkeling van de organen. Een bijzonder moment, want de kans op een miskraam is vanaf nu veel kleiner. Veel mensen kiezen er in deze periode voor hun familie en vrienden te vertellen dat ze een kindje krijgen. Weten jouw familie en vrienden het al? 

Volgende week wordt je kindje 2 keer zo groot. Het begint al zijn eigen rode bloedlichaampjes te ontwikkelen en urine aan te maken. De oren van je kindje nemen hun plaats in aan beide zijden van het hoofd en de geslachtsorganen zijn steeds beter te onderscheiden.  

2) Jouw lichaam 

Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is. Je kunt ook meer speeksel aanmaken. Je baarmoeder begint te groot te worden voor het bekken en daarom zal je buik de volgende weken echt gaan groeien. 

3) Gezondheidsadvies 

Blijf in beweging. Het is prettig om in een goede conditie te zijn als je over een paar maanden het, fysiek zware, laatste trimester en de bevalling in gaat. Let wel op met contactsporten of balsporten. Deze kunnen vanaf nu gevaarlijk zijn, omdat je baarmoeder nu buiten je bekken gaat groeien. Overleg bij twijfel met je verloskundige. Belangrijk is dat je niet te veel buiten adem raakt tijdens het sporten. 

2 keer per week vette vis eten is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van het kindje. Maar let op: eet het ook niet vaker dan 2 keer per week, want vis bevat vaak ook stoffen die wat minder gezond zijn zoals kwik. 

12 weken zwanger - Hero Baby

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief!

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips om je kleintje op weg te helpen naar goede eetgewoonten en natuurlijk ook kortingsbonnen om hem te laten genieten van onze gevarieerde babyvoeding.

 

inschrijven

Top