• 13 weken zwanger

13 weken zwanger

Lengte baby: 8,5 cm. Gewicht baby: 28 gr.

1) Jouw baby 

Het gezicht van je kindje wordt steeds duidelijker: de ogen zijn naar de voorkant van het gezicht gegaan en de kin en neus hebben meer vorm gekregen. Ook de stembanden vormen zich. Het kleine brein van je kindje blijft maar groeien.

2) Jouw lichaam 

Je buik is groter geworden. Een paar centimeter onder je navel kun je zelfs de bovenkant van de baarmoeder voelen als je op je rug gaat liggen. Deze voelt als een harde rand.  

Je kunt ook veranderingen opmerken in je huid: meer pigment in je gezicht, een rodere huid door een betere doorbloeding en er kan een donkere streep verschijnen tussen de schaamheuvel en je navel. Verzorg je huid extra goed tijdens de zwangerschap, want deze heeft veel te lijden. Smeer je goed in tegen de zon maar gebruik indien nodig ook bodylotion of een speciale lotion voor je buik. 

Misschien zweet je wel meer dan eerst. Deze symptomen verdwijnen meestal allemaal nadat je baby geboren is. Je huid kan door het zwangerschapshormoon en de afscheiding van de talgklieren ook zachter, frisser, gezonder en stralender zijn. 

3) Gezondheidsadvies 

Vanaf deze week wordt de misselijkheid minder, omdat het gehalte HCG-hormoon nu afneemt en daarna stabiel blijft. Let op wat je eet. Te veel of ongezond eten is niet goed. Je hoeft niet voor 2 te eten als je zwanger bent. Met je verloskundige kun je het hebben over wat je wel en niet kunt eten. Ook op de site van Kind & Gezin is er betrouwbare informatie hierover te vinden. Kijk in elk geval uit met rauw vlees, dit kan met listeria besmet zijn, dat een miskraam kan veroorzaken.  

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op het ontwikkelen van pigmentvlekken als je in de zon zit. Ook in je gezicht kun je deze vlekken krijgen. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Om dit te voorkomen kun je zonnebrandcrème met een hoge factor gebruiken. Uit de zon blijven kan natuurlijk ook. 

13 weken zwanger - Hero Baby

Top