• 17 weken zwanger

17 weken zwanger

Lengte baby: 16 cm. Gewicht baby: 135 gr. 

 

1) Jouw baby 

De organen van je kindje zijn verder ontwikkeld. Hij heeft langere armen en benen en hij heeft zijn bewegingen al beter onder controle. Ook de botten van je baby ontwikkelen zich. Daarom verdubbelt het gewicht van je baby gedurende de komende weken. Hij kan zelfs een knijpreflex ontwikkelen en vanaf deze week zijn eigen handen, voeten of de navelstreng vastpakken. Rond deze week kan je baby licht en donker onderscheiden. 

2) Jouw lichaam 

Als je een trekkerig gevoel of buikklachten hebt, is dat omdat de gewrichtsbanden aan het oprekken zijn en robuuster worden om de steeds groter wordende baarmoeder te ondersteunen. 

3) Gezondheidsadvies 

Als je een combinatietest hebt laten uitvoeren en de kans op een afwijking bij je kindje verhoogd blijkt, wil je misschien een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren.

Ook als de kans dat je kindje een afwijking heeft om een andere reden vergroot is, kan een vruchtwaterpunctie duidelijkheid geven. 

Als je hiervoor kiest zal deze test tussen week 16 en 20 uitgevoerd worden om te zien of de baby een genetische aandoening heeft of een afwijking zoals het downsyndroom. De gynaecoloog maakt een echo om het vruchtwater rond de baby te lokaliseren. Vervolgens neemt hij wat vruchtwater af en analyseert hij een klein gedeelte daarvan. Je zult je misschien afvragen of het pijn doet. Veel vrouwen vergelijken het met iets vervelends als bloed afnemen.

Je kunt een plaatselijke verdoving vragen als je dat prettig vindt. Artsen raden aan om de 72 uur na een vruchtwaterpunctie te ontspannen en niet zwaar te tillen, niet te veel te bewegen, geen vliegreis te maken of seks te hebben, omdat dit het risico op een miskraam kan verhogen. Samen met je verloskundige of gynaecoloog beslis je of een vruchtwaterpunctie voor jou wenselijk is.
 

 

17 weken zwanger

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief!

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips om je kleintje op weg te helpen naar goede eetgewoonten en natuurlijk ook kortingsbonnen om hem te laten genieten van onze gevarieerde babyvoeding.

 

inschrijven

Top