• 18 weken zwanger

18 weken zwanger

Lengte baby: 17,5 cm. Gewicht baby: 160 gr. 

1) Jouw baby 

Simpele reflexen als zuigen en knipperen heeft je kindje al onder de knie. Hij kan zelfs de hik krijgen. Op de huid vormt zich een witachtige, vettige laag (vernix) die je bij de geboorte meestal nog ziet. Dit beschermt je baby tegen uitdrogen door het vruchtwater. De placenta blijft groeien en geeft voedingsstoffen en zuurstof door aan je kindje en zorgt voor het afvoeren van zijn afvalstoffen. 

18 weken zwanger

2) Jouw lichaam 

Tijdens het tweede trimester merken veel vrouwen dat hun buik en borsten snel groter worden. Je kunt nu ook gaan voelen dat de baarmoeder in omvang blijft groeien en je darmen omhoog duwt. Rond de vijfde maand drinkt je baby al vruchtwater en plast het weer uit. De niertjes werken. Bij het inslikken van vruchtwater kan je baby de hik krijgen. Later in de zwangerschap kun je dat hikken van de baby goed gaan voelen. Je buik begint al aardig te groeien en het wordt zichtbaar voor de buitenwereld dat je zwanger bent. 

 3) Gezondheidsadvies 

Voldoende inname van ijzer is belangrijk om de vergroting van de hoeveelheid bloed en de veranderingen in je lichaam aan te kunnen. 

Als je te weinig ijzer per dag binnenkrijgt, kun je je moe voelen en vatbaarder zijn voor infecties. Zorg daarom dat je voldoende voeding eet die ijzer bevat. Belangrijke bronnen van ijzer zijn onder andere: rood vlees, vis, spinazie, noten en gedroogde vruchten. Om ervoor te zorgen dat je lichaam het ijzer goed opneemt, kun je tegelijkertijd producten eten of drinken met vitamine C, zoals groente en fruit(sap). Deze helpen bij de opname van ijzer. Eet je onvoldoende ijzer, dan kun je bloedarmoede krijgen. 

Veel aanstaande moeders hebben last van hun stoelgang, eet daarom vezelrijk voedsel zoals volkoren granen, groente en fruit. 

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief!

Schrijf je gratis in op onze nieuwsbrief en ontvang praktische tips om je kleintje op weg te helpen naar goede eetgewoonten en natuurlijk ook kortingsbonnen om hem te laten genieten van onze gevarieerde babyvoeding.

 

inschrijven

Top