• 21 weken zwanger

21 weken zwanger

Lengte baby: 21,5 cm. Gewicht baby: 335 g. 

1) Jouw baby 

De vetlaag op de huid van je kindje beschermt hem en voorkomt dat hij zich krabt of kloofjes krijgt. Hoewel het vruchtwater geluid vervormt (alsof je onder water bent), kan je baby jou al horen en muziek, je hartritme en je adem herkennen. De baby begint 'meconium' aan te maken, de substantie die ontstaat aan het einde van de spijsvertering en die zich ophoopt in zijn darmen. Het is de eerste ontlasting van je kindje na de geboorte. De verhoudingen van zijn lichaam lijken al meer op die van een pasgeboren baby. 

2) Jouw lichaam 

Je bent nu officieel halverwege de zwangerschap! In deze periode zit je baarmoeder ter hoogte van je navel en ben je waarschijnlijk al wat kilo's aangekomen. Naarmate de baarmoeder steeds dichter bij de longen komt, merk je dat je sneller buiten adem raakt. Ademhalen gaat moeilijker en je hartslag versnelt, omdat je hart meer bloed door je lichaam rondpompt. Als je vermoeider bent dan normaal of meer slaap nodig hebt, probeer dan rust te nemen. 

Je lichaam heeft veel veranderingen doorgemaakt sinds de eerste weken. Neem de tijd om te ontspannen. 

3) Gezondheidsadvies 

Het is belangrijk om ook tijdens je zwangerschap goed te blijven bewegen. Wees wel voorzichtig bij sporten waarbij je kunt vallen en ook contactsporten kunnen gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan hockey, voetbal of basketbal waar je een bal of stoot tegen je buik kunt krijgen. Meld altijd bij je sportinstructeur of coach dat je zwanger bent. 

21 weken zwanger

Top