• 33 weken zwanger

33 weken zwanger

Lengte baby: 39 cm Gewicht baby: 1,7 kg 

1) Jouw baby 

Je baby wordt nog steeds voller. De vetlaag onder de huid heeft hij nodig om warm te blijven in de buitenwereld. De laag met donshaartjes (lanugo) begint uit te vallen. Dit is een normaal onderdeel van de ontwikkeling van je kindje. Sommige baby's worden geboren met lanugo. Dit is een kenmerk van vroeggeboorte, maar het verdwijnt vanzelf een paar weken na de bevalling. De komende weken worden het haar en de huid van je baby zachter en gladder. Je baby kan denken, zijn eerste herinnering creëren (en misschien jouw stem of een melodie leren herkennen) en een geheugen aanleggen. Zijn nagels groeien heel snel, dus het kan zijn dat je die al snel na de geboorte moet knippen om te voorkomen dat je kindje zichzelf krabt. 

2) Jouw lichaam 

Naarmate je dichter bij de uitgerekende datum komt, zul je je misschien af en toe ongerust maken over wat er gaat gebeuren en hoe het met je kindje gaat. Dit is een prima moment om de geboorte met je verloskundige te bespreken en vragen te stellen die je misschien hebt. Stel eventueel een geboorteplan op, om er zeker van te zijn dat je wensen zoveel mogelijk nageleefd worden tijdens de bevalling. 

Je baarmoeder blijft maar groeien. Je buik steekt verder naar voren en je rug spant zich hierdoor aan. Dit kan rugpijn geven. Misschien voel je al wat nesteldrang. Je wilt de babykamer en je huis klaar maken voor de komst van je kindje.  

3) Gezondheidsadvies 

In dit stadium kun je vermoeider worden van de trap op te gaan of langere afstanden te wandelen, omdat je flink in gewicht bent toegenomen. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk uitrust als je je moe voelt. Bedenk dat je lichaam in deze periode anders dan anders is.

33 weken zwanger

Top