• 34 weken zwanger

34 weken zwanger

Lengte baby: 40,5 cm Gewicht baby: 2 kg 

1) Jouw baby 

De botten van je baby worden steviger en hij maakt in zijn slaap snelle oogbewegingen die REM (rapid eye movement) worden genoemd. Dit betekent dat je baby droomt. De 5 zintuigen zijn nu ook actief in zijn hersenen: hij kan zijn omgeving in de baarmoeder zien, vruchtwater proeven, de vingers voelen waar hij op zuigt en jouw hart en stem horen. Zijn hoofdomtrek is de laatste dagen met 1,25 centimeter toegenomen. 

2) Jouw lichaam 

Het extra vocht dat je lichaam meedraagt, kan pijn en gevoelloosheid in de ledematen veroorzaken. Vergeet daarom niet te ontspannen en te strekken wanneer het maar kan. Je kunt last hebben van het 'carpale-tunnelsyndroom': door zwelling van de pezen raken de zenuwen van je polsen bekneld, wat zorgt voor pijn en gevoelloosheid in je polsen en vingers. Om deze pijn 's nachts te verlichten, kun je anders gaan liggen als je merkt dat je handen of polsen niet vrij liggen. Overdag kun je een polsbeschermer dragen die je hand gestrekt houdt.

Raadpleeg in ieder geval een arts. Als je merkt dat je baby minder beweegt dan normaal, als je maagpijn doet, je wazig zicht hebt of vlekken ziet, bloed verliest of andere afscheiding hebt, neem dan contact op met je verloskundige.  

3) Gezondheidsadvies 

Een geboorteplan opstellen is belangrijk, om je van tevoren op de bevalling voor te bereiden. Het geeft rust om goed op een rijtje te zetten wat je wel en niet wilt. Als je dat nu doet, hebben jij en je partner alle tijd om de verschillende mogelijkheden te bespreken. Het doel van een geboorteplan is je wensen kenbaar te maken aan je verloskundige. 

34 weken zwanger

Top