• 38 weken zwanger

38 weken zwanger

Lengte baby: 47 cm Gewicht baby: 2,7-3 kg 

1) Jouw baby 

In de negende maand zijn de longetjes rijp. De kleur van je baby verandert, onder invloed van de vetlaag, van bloedrood naar zachtroze. Je baby groeit nu nauwelijks meer en komt ongeveer nog 20 gram per dag bij. Je baby zal op een gegeven moment het hormoon cortisol afscheiden en dat brengt de weeën op gang. Zo’n 80% van de baby’s wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! 

Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld. Als je een jongetje krijgt, kan die bij de geboorte meer wegen dan een meisje. De meeste baby´s liggen nu in de goede positie. ondersteboven met het gezicht naar achteren. Klaar om geboren te worden. Met een echo zal de verloskundige zeker weten of de baby wel of niet goed ligt en of er een keizersnede moet plaatsvinden om geen risico te lopen. De hersenen en de schedel van je baby blijven groeien, maar hij zal niet veel meer in gewicht toenemen. Het is nog steeds belangrijk dat hij vet ophoopt om zijn lichaamstemperatuur beter te kunnen reguleren als hij straks geboren is. 

2) Jouw lichaam 

Je kunt opluchting voelen wanneer de baby indaalt in het geboortekanaal. Je voelt meer ruimte in je buik en je kunt gemakkelijker ademhalen. Maar je voelt wel meer druk in het bekken en op je blaas, wat ongemakkelijk is. Dit is niet bij alle vrouwen zo. 

De baarmoederhals verwijdt zich en bereidt zich voor op de bevalling. Let op de signalen die erop kunnen wijzen dat je gaat bevallen. Er worden maar heel weinig baby's op de geplande datum geboren. Je kindje kan je verrassen… 

3) Gezondheidsadvies 

Tot nu toe heb je 1 keer per maand of per 2 weken zwangerschapscontrole gehad. Vanaf dit moment zul je vaker afspreken met je verloskundige.  

38 weken zwanger

Top