• 6 weken zwanger

6 weken zwanger

Lengte baby: 5 mm. Gewicht baby: < 1 gr.

1) Jouw baby
Tijdens de eerste weken van de zwangerschap is het embryo zo klein dat je hem alleen door een microscoop kunt zien. De hersenen en de ruggengraat zijn gegroeid en ook de maag, darmen en longen ontwikkelen zich.

2) Jouw lichaam
Je kunt al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben. Sommige vrouwen hebben nergens last van, dit verschilt heel erg per vrouw maar ook per zwangerschap. Noteer de eerste dag van je laatste menstruatie. Hiermee kan je verloskundige de voorlopig uitgerekende datum bepalen. Deze zal tijdens de termijnecho rond 12 weken definitief worden vastgesteld.

3) Gezondheidsadvies
Zwangerschapssupplementen zijn belangrijk, vooral foliumzuur ook bekend als vitamine B11.

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kindje. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte. Ook zorgt foliumzuur ervoor dat je rode bloedlichaampjes aanmaakt en de groei van je baby stabiel houdt.

Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen, behalve zwangere vrouwen.  Daarom is het belangrijk om een supplement te slikken, het liefst vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Hiermee moet ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting worden begonnen. Voor veel vrouwen is dat het moment dat ze stoppen met de anticonceptiepil.

6 weken zwanger - Hero Baby

 

Top