• Voorkom voedselvergiftiging en infectieziekten

Voorkom voedselvergiftiging en infectieziekten

Een voedselvergiftiging door besmetting met de listeriabacterie of een infectieziekte door besmetting met toxoplasmose kan ernstige gevolgen hebben voor je baby.

Om te voorkomen dat je hiermee wordt besmet is het verstandig om bepaalde voedingsmiddelen te mijden of om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen.

 

1) Toxoplasmose
Toxoplasmose komt vooral voor op rauw vlees, maar ook op rauwe groenten en in de ontlasting van katten. Als je met deze infectieziekte besmet wordt, kun je het overdragen op je baby. Let daarom hierop:

 • Eet geen rauw vlees, maar alleen vlees dat door en door gaar is.
 • Was alle groente en rauwkost goed voor je het eet.
 • Laat de kattenbak door iemand anders verschonen. Is dat niet mogelijk, draag dan handschoenen en was deze voordat je ze uittrekt.
 • Draag ook handschoenen als je in de tuin werkt en was daarna je handen goed.

 Voorkom voedselvergiftiging - Hero Baby

2) Listeriose
Listeriose is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. Je baby kan er erg ziek van worden. Listeria zit vooral in rauwe voedingsmiddelen. Gelukkig is de kans op besmetting klein als je de volgende voedingsmiddelen vermijdt: 

 • Rauwe melk
  Rauwe melk kun je vinden in sommige soorten kaas. Is het een Franse kaas, dan staat er ‘au lait cru’ op het etiket. De meeste buitenlandse kazen die in België verkocht worden zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk. Rauwe melk in harde kazen is overigens geen probleem. Sommige Belgische boerenkazen zijn bereid met rauwe melk, maar omdat deze kazen weinig vocht bevatten overleeft de bacterie het niet.
 • Rauwe groente
  Rauwe groente kunnen besmet zijn, was deze goed en bewaar niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
 • Rauwe schaal
  Schelpdieren zoals oesters kunnen besmet zijn. Kreeft, garnalen, krab, mosselen, coquilles en kokkels behoren tot de schaal- en schelpdieren, maar zul je in de meeste gevallen gekookt, gegrild of gebakken eten. De listeriabacterie is daar niet tegen bestand. - Rauw vlees kan besmet zijn, eet dus alleen goed doorbakken vlees.
 • Gerookte, vacuümverpakte vis
  Zoals gerookte zalm, forel, paling of makreel, kan besmet zijn.
  Als je de gerookte vis nog verhit, kun je het wel eten. Door verhitting maak je de bacterie onschadelijk.

Bewaar geopende producten zoals vleeswaren en zachte kazen niet langer dan 2 dagen.
De listeriabacterie is niet bestand tegen verhitting, drogen of zuren.

Top